A kondenzációs kazán

A kondenzációs kazán legfontosabb jellemzői

A kondenzációs kazán fejlett, modern, környezetkímélő és energiahatékony fűtési megoldás.

Nyugat-Európában jelentős az elterjedtsége, több országban nem is forgalmazhatnak a kondenzációs kazánnál gyengébb hatásfokú, hagyományos kazánt. Magyarországon, ahol a földgázhálózat kiépítettsége igen kiterjedt, alacsony energiafogyasztása és környezetkímélő adottsága miatt előnyös megoldás a földgázüzemű kondenzációs kazán, felújított fűtési rendszer vagy új épület esetében is.

A kondenzációs kazán hatásfoka

Az úgynevezett hagyományos kazánokhoz képest a földgázzal üzemelő, megfelelően szabályozott üzemű, kondenzációs kazán 15-25%-al magasabb hatásfokkal működik, vagyis lényegesen kevesebb földgázt használ fel ugyanannyi hő előállítására.

Biztonság

Manapság a lakásfűtő gázkazánok közül a zárt égésterűeket tartjuk korszerűnek. Az ilyen kazán az égéshez szükséges levegőt nem az épületből (gyakran lakótérből) szívja el, hanem speciális csövön keresztül az épületen kívülről. Mivel a kondenzációs kazánok zárt égésterűek, működtetésük esetén nem történhet meg az a nagyon veszélyes jelenség, hogy a hibás működés miatt füstgáz - és benne szén-monoxid! - áramlik a lakótérbe.

Használati meleg vizet is termel

kondenzációs kazán nem csak fűtésre, hanem melegvíz termelésére is alkalmas. A meleg víz termelése történhet ún. átfolyós rendszerben (ha a kondenzációs kazán kombi kazán), vagy egy közbeiktatott puffertárolón keresztül. A meleg víz készítése idején a fűtés szünetel. Ez azt jelenti, hogy átfolyós rendszerben, meleg víz felhasználásakor a kazán teljes hőteljesítményével a használati meleg vizet fűti. Tárolós rendszerben a kazán csak a tárolóban tárolt meleg víz beállított mértékű lehűlése után kezdi fűteni a meleg vizet.

A kondenzációs kazán működési elvéről röviden

Az energiahatékonyság szempontjából a kondenzációs kazán jellemző előnye, hogy a beépített nagyobb felületű hőcserélő a távozó füstgázt jobban lehűti, mint a hagyományos kazán esetében. Az így visszanyert hő növeli a kazán hatásfokát. További hőnyereség, hogy a lehűlés következtében a füstgázban levő jelentős mennyiségű vízgőz nagy része a kazánon belül lecsapódik (kondenzáció) és az ez által felszabaduló hő további hatásfokjavulást eredményez.

A hőveszteséget csökkentheti a korszerű kazánokba beépített gáz-levegő arányszabályozó, a szabályozott fordulatú füstgázventilátor és keringtető szivattyú is.
Tovább javíthatjuk a hatékonyságot olyan időjáráskövető szabályozókkal, amelyekkel egyenletesebbé tehető a kondenzációs kazán üzemelése a fűtővíz hőfokának a mindenkori külső hőmérséklethez állításával.

Tiszta tüzelést tesz lehetővé, ezért alacsony a környezetterhelése

Mivel a kondenzációs kazán tüzelési hatásfoka kiváló, a földgázt, amely amúgy is az egyik legtisztább energiahordozó, szinte teljes mértékben elégeti. Így más energiahordozó (fa, szén, gázolaj) elégetéséhez képest a kondenzációs kazán füstcsövén keresztül lényegesen kevesebb káros anyag távozik a környezetbe, de a kéményben sem rakódnak le szilárd égéstermék-maradékok (korom, kátrány stb.).

Ha további részletek is érdeklik vagy hagyományos kazán helyett kondenzációs készülékre cserélné, keressen egy lakóhelyéhez közel működő Energiapartnert.

Gázkazánok és vízmelegítők új követelményei

2015 szeptemberében módosult az energiával kapcsolatos termékek környezetbarát tervezési kötelezettségeinek előírásáról, valamint forgalomba hozatalának és megfelelőség értékelésének általános feltételeiről szóló 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet, amely érvényes a gázzal üzemelő kazánokra és vízmelegítő készülékekre is.

A módosítás értelmében az egyetemes szolgáltatásra jogosult gázfelhasználó helyeken - jellemzően ilyenek a lakossági felhasználási helyek is - 2016. július 1-ét követően új vagy használt gázfelhasználó készülékek első üzembe helyezése esetén nem vehető használatba, azaz nem helyezhető üzembe az a fűtőberendezés vagy vízmelegítő, amely nem felel meg a 813/2011/EU, illetve a 814/2011/EU rendelet előírásainak. A követelmények a berendezés energetikai hatásfokára és a hangteljesítmény szintjére vonatkoznak. (A nitrogénoxid-kibocsátásra vonatkozó korlátozások csak 2018. szeptember 26-án lépnek életbe. A melegvíz tároló tartályok hőtárolási veszteségét korlátozó előírás 2017. szeptember 26-tól érvényes.)

A lakossági fogyasztók által használt fűtő készülékek (a gázcirkók, gázbojlerek is) valamint a fűtő és melegvízellátó (kombi) gázkészülékek tekintetében ez azt jelenti, hogy azok új üzembe helyezése csak akkor megengedett, ha az energetikai hatékonyságuk kielégíti a fenti rendeletek előírásait.
Kivételt jelentenek azok a gáz fűtő és kombi készülékek, amelyeket a gyűjtő kéményekre csatlakozó készülékek cseréjeként kívánnak üzembe helyezni. A meglévő gyűjtőkéményekkel üzemelő készülékekre tehát továbbra is a korábbi szabályozás hatályos.
A meglévő, már 2017. július 1. előtt üzembe helyezett készülékekre a rendelet nem vonatkozik, azok a július 1. előtt hatályos hazai szabályozásnak megfelelően, változtatás nélkül tovább üzemeltethetők. Ugyancsak nem hatályos a rendelet az un. lokális fűtőberendezésekre, amelyek közvetlenül annak a helyiségnek a fűtésére szolgálnak, ahol azok üzemelnek. Ilyen készülékek általában az ún. gázkonvektorok. Az átfolyós rendszerű, valamint a tárolós vízmelegítőkre vonatkozó új követelmények csak 2017. évtől, fokozatosan lépnek életbe.

A megemelt energiahatékonysági követelményszint a legfeljebb 70 kW névleges hőteljesítményű helyiségfűtő és kombinált fűtőkazánok esetében azt jelenti, hogy ezek szezonális hatásfoka legalább 86% kell legyen.
Kivételt csak azok a legfeljebb 10 kW hőteljesítményű helyiségfűtő és a legfeljebb 30 kW hőteljesítményű kombinált kazánok képeznek, amelyek a felállítás helyiségéből vett égési levegővel, természetes huzattal üzemelnek és rendelkeznek áramlásbiztosítóval. (B1 típusok.) Az ezekre megkövetelt szezonális hatásfok érték: min. 75%. (Szezonális hatásfok: a 30% és a 100% hőteljesítményen mért hatásfok értékek súlyozott átlaga.)

A 86% szezonális hatásfok értékeket a piacon ma beszerezhető készülékek közül kizárólag azok az un. kondenzációs gázkazánok érhetik el, amelyek hőteljesítménye és az égési levegő ellátása legalább a 30-100% teljesítménytartományban folyamatosan szabályozható. A készülékek rendelet szerint megkövetelt energiahatékonysági paramétereit a gyártók kötelesek feltüntetni a készüléken.

Fontos, hogy az előírt hatásfokértékeket az égéshőből kell számítani (bruttó hatásfok), a korábban használatos alsó fűtőértékből számított értékek már nem használhatók.

A fenti szabályokkal az ezen az oldalon megtalálható gáztervezők és gázszerelők természetesen tisztában vannak, és további magyarázatot tudnak Önnek adni valamint segítik Önt a megfelelő gázkészülékek kiválasztásában.
Az Ön számára optimális berendezés kiválasztása érdekében keressen gáztervezőt vagy gázszerelőt a cégkeresőben itt.

 

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben