Gázrendszer tervezése, gázszerelés

A gáz fogyasztói rendszer létesítése vagy a meglévő rendszer módosítása, bővítése – vagyis a gázszerelés – kizárólag a Magyar Mérnöki Kamaránál bejegyzett szaktervező által megtervezett és a helyileg illetékes gázszolgáltató által előzetesen engedélyezett kiviteli tervek – vagyis gázterv – szerint megengedett.

gázterv vagy az engedély által esetenként előírt közműengedélyek beszerzése a tulajdonos feladata. A gázszerelés végzésére – a gázfelhasználás veszélyessége miatt – kizárólag gázszerelésre jogosult gázvezeték-szerelő bízható meg. A cégkeresőnkben csak ilyen szakembert talál.

A létesített gázrendszernek az engedélyben leírtak szerinti kivitelezését az üzembe helyezés előtt ellenőriztetni kell a helyi gázszolgáltató műszaki-biztonsági ellenőrével. A gázfogyasztói rendszer megszüntetését szintén előzetesen be kell jelenteni a gázszolgáltatónál.

A fogyasztói rendszer fogalma azonban nem csak a gázvezetéket és gázkészüléket foglalja magába, hanem az égéshez szükséges ún. égési levegő bejutását, hozzávezetését biztosító elemeket és az égéstermék kivezetésére szolgáló kéményt vagy csővezeték-rendszert is. Tehát, ha a fogyasztói rendszer bármelyik elemével kapcsolatban változtatás lesz (korszerűsítés, bővítés, de pl. az ablakcsere, kandalló, vagy valamilyen elszívó ventilátor utólagos beépítése is), akkor szükséges gáztervező megbízása. A gáztervező képes szakszerű megvalósíthatósági, megoldási szaktanácsot adni, ami alapján csökkenhet a fajlagos gázfelhasználás és egyidejűleg nőhet a fűtési rendszer komfortja is, de emellett kizárólag ezen a módon garantálható a rendszer műszaki biztonsága.

Az elkészült gázterv a területileg illetékes gázszolgáltatóhoz nyújtandó be, a terv engedélyeztetése valamint a tervezői előírás alapján esetenként szükséges (közmű)engedélyek beszerzése a fogyasztó feladata, ezt azonban megbízás esetén beszerezheti a szaktervező is. Ha a meglévő fogyasztói rendszernek csak bizonyos elemei változnak (pl. ablakcsere), akkor a tervnek elegendő a változással érintett részeket tartalmaznia.

gázszerelés kizárólag kivitelezésre alkalmasnak minősített terv alapján megengedett. Az engedély két évig érvényes, azaz a gázszerelés elvégzésére két év áll rendelkezésre, utána újra be kell adni felülvizsgálatra.  A gázszerelés kizárólag az engedélyezett terv szerinti kivitelben és technológiával végezhető.  Ha a gázszerelés során módosítás szükséges, akkor a tervet a tervezővel módosíttatni kell. Ha a módosítás a műszaki biztonságot is érinti, akkor a módosított tervet újra engedélyeztetni kell a gázszolgáltatóval is és csak azután kezdődhet újra a gázszerelés.

Az engedélyezett terv alapján elvégzett szerelést a gázszerelő köteles készre jelenteni a gázszolgáltatónak és kérni a munka műszaki-biztonsági ellenőrzését. (Esetenként szükség lehet a kéményseprő-ipari közszolgáltató előzetes engedélyére is.) A fogyasztói rendszerben üzemelő gázkészülék(ek) üzembe helyezése csakis az eredményes műszaki-biztonsági ellenőrzés után megengedett.

A készülék(ek) üzembe helyezését az adott készülékre a készülék gyártója (vagy gyártói képviselete) által kiadott üzembehelyezői-karbantartói jogosultsággal rendelkező gázszerelő végezheti. Az üzembehelyező köteles a fogyasztói rendszer rendeltetésszerű és biztonságos üzemeltetésére a rendszer üzemeltetőjét kioktatni.

A gáz fogyasztói berendezések létesítését és üzemeltetését szabályozó 11/2013.(III.21.) NGM rendelet (Műszaki Biztonsági Szabályzat) értelmében, a rendeletben meghatározott esetekben előzetes tervezés és engedélyeztetés nélkül és feltételekkel végezhető gázszerelés az eredeti állapotot helyreállító javítás és az ún. egyszerűsített készülékcsere. Ezeket azonban kizárólag az erre tevékenységre külön jogosultságot szerzett gázszerelő végezheti, a saját felelősségére.

Keressen gázszerelőt a fenti munkához a cégkeresőnkben!

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben