A kondenzációs kazán

A kondenzációs kazán legfontosabb jellemzői

A kondenzációs kazán fejlett, modern, környezetkímélő és energiahatékony fűtési megoldás.

Nyugat-Európában jelentős az elterjedtsége, több országban nem is forgalmazhatnak a kondenzációs kazánnál gyengébb hatásfokú, hagyományos kazánt. Magyarországon, ahol a földgázhálózat kiépítettsége igen kiterjedt, alacsony energiafogyasztása és környezetkímélő adottsága miatt előnyös megoldás a földgázüzemű kondenzációs kazán, felújított fűtési rendszer vagy új épület esetében is.

A kondenzációs kazán hatásfoka

Az úgynevezett hagyományos kazánokhoz képest a földgázzal üzemelő, megfelelően szabályozott üzemű, kondenzációs kazán 15-25%-al magasabb hatásfokkal működik, vagyis lényegesen kevesebb földgázt használ fel ugyanannyi hő előállítására.

Biztonság

Manapság a lakásfűtő gázkazánok közül a zárt égésterűeket tartjuk korszerűnek. Az ilyen kazán az égéshez szükséges levegőt nem az épületből (gyakran lakótérből) szívja el, hanem speciális csövön keresztül az épületen kívülről. Mivel a kondenzációs kazánok zárt égésterűek, működtetésük esetén nem történhet meg az a nagyon veszélyes jelenség, hogy a hibás működés miatt füstgáz - és benne szén-monoxid! - áramlik a lakótérbe.

Használati meleg vizet is termel

A kondenzációs kazán nem csak fűtésre, hanem melegvíz termelésére is alkalmas. A meleg víz termelése történhet ún. átfolyós rendszerben (ha a kondenzációs kazán kombi kazán) vagy egy közbeiktatott puffertárolón keresztül. A meleg víz készítése idején a fűtés szünetel. Ez azt jelenti, hogy átfolyós rendszerben, meleg víz felhasználásakor a kazán teljes hőteljesítményével a használati meleg vizet fűti. Tárolós rendszerben a kazán csak a tárolóban tárolt meleg víz beállított mértékű lehűlése után kezdi fűteni a meleg vizet.

A kondenzációs kazán működési elvéről röviden

Az energiahatékonyság szempontjából a kondenzációs kazán jellemző előnye, hogy a beépített nagyobb felületű hőcserélő a távozó füstgázt jobban lehűti, mint a hagyományos kazán esetében. Az így visszanyert hő növeli a kazán hatásfokát. További hőnyereség, hogy a lehűlés következtében a füstgázban levő jelentős mennyiségű vízgőz nagy része a kazánon belül lecsapódik (kondenzáció) és az ez által felszabaduló hő további hatásfokjavulást eredményez.

A hőveszteséget csökkentheti a korszerű kazánokba beépített gáz-levegő arányszabályozó, a szabályozott fordulatú füstgázventilátor és keringtető szivattyú is.
Tovább javíthatjuk a hatékonyságot olyan időjáráskövető szabályozókkal, amelyekkel egyenletesebbé tehető a kondenzációs kazán üzemelése a fűtővíz hőfokának a mindenkori külső hőmérséklethez állításával.

Tiszta tüzelést tesz lehetővé, ezért alacsony a környezetterhelése

Mivel a kondenzációs kazán tüzelési hatásfoka kiváló, a földgázt, amely amúgy is az egyik legtisztább energiahordozó, szinte teljes mértékben elégeti. Így más energiahordozó (fa, szén, gázolaj) elégetéséhez képest a kondenzációs kazán füstcsövén keresztül lényegesen kevesebb káros anyag távozik a környezetbe, de a kéményben sem rakódnak le szilárd égéstermék-maradékok (korom, kátrány stb.).

Ha további részletek is érdeklik vagy hagyományos kazán helyett kondenzációs készülékre cserélné, keressen egy lakóhelyéhez közel működő Energiapartnert.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben