Gázkazánok és vízmelegítők új követelményei

2015 szeptemberében módosult az energiával kapcsolatos termékek környezetbarát tervezési kötelezettségeinek előírásáról, valamint forgalomba hozatalának és megfelelőség értékelésének általános feltételeiről szóló 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet, amely érvényes a gázzal üzemelő kazánokra és vízmelegítő készülékekre is.

A módosítás értelmében az egyetemes szolgáltatásra jogosult gázfelhasználó helyeken - jellemzően ilyenek a lakossági felhasználási helyek is - 2016. július 1-ét követően új vagy használt gázfelhasználó készülékek első üzembe helyezése esetén nem vehető használatba, azaz nem helyezhető üzembe az a fűtőberendezés vagy vízmelegítő, amely nem felel meg a 813/2011/EU, illetve a 814/2011/EU rendelet előírásainak. A követelmények a berendezés energetikai hatásfokára és a hangteljesítmény szintjére vonatkoznak. (A nitrogénoxid-kibocsátásra vonatkozó korlátozások csak 2018. szeptember 26-án lépnek életbe. A melegvíz tároló tartályok hőtárolási veszteségét korlátozó előírás 2017. szeptember 26-tól érvényes.)

A lakossági fogyasztók által használt fűtő készülékek (a gázcirkók, gázbojlerek is) valamint a fűtő és melegvízellátó (kombi) gázkészülékek tekintetében ez azt jelenti, hogy azok új üzembe helyezése csak akkor megengedett, ha az energetikai hatékonyságuk kielégíti a fenti rendeletek előírásait.
Kivételt jelentenek azok a gáz fűtő és kombi készülékek, amelyeket a gyűjtő kéményekre csatlakozó készülékek cseréjeként kívánnak üzembe helyezni. A meglévő gyűjtőkéményekkel üzemelő készülékekre tehát továbbra is a korábbi szabályozás hatályos.
A meglévő, már 2017. július 1. előtt üzembe helyezett készülékekre a rendelet nem vonatkozik, azok a július 1. előtt hatályos hazai szabályozásnak megfelelően, változtatás nélkül tovább üzemeltethetők. Ugyancsak nem hatályos a rendelet az un. lokális fűtőberendezésekre, amelyek közvetlenül annak a helyiségnek a fűtésére szolgálnak, ahol azok üzemelnek. Ilyen készülékek általában az ún. gázkonvektorok. Az átfolyós rendszerű, valamint a tárolós vízmelegítőkre vonatkozó új követelmények csak 2017. évtől, fokozatosan lépnek életbe.

A megemelt energiahatékonysági követelményszint a legfeljebb 70 kW névleges hőteljesítményű helyiségfűtő és kombinált fűtőkazánok esetében azt jelenti, hogy ezek szezonális hatásfoka legalább 86% kell legyen.
Kivételt csak azok a legfeljebb 10 kW hőteljesítményű helyiségfűtő és a legfeljebb 30 kW hőteljesítményű kombinált kazánok képeznek, amelyek a felállítás helyiségéből vett égési levegővel, természetes huzattal üzemelnek és rendelkeznek áramlásbiztosítóval. (B1 típusok.) Az ezekre megkövetelt szezonális hatásfok érték: min. 75%. (Szezonális hatásfok: a 30% és a 100% hőteljesítményen mért hatásfok értékek súlyozott átlaga.)

A 86% szezonális hatásfok értékeket a piacon ma beszerezhető készülékek közül kizárólag azok az un. kondenzációs gázkazánok érhetik el, amelyek hőteljesítménye és az égési levegő ellátása legalább a 30-100% teljesítménytartományban folyamatosan szabályozható. A készülékek rendelet szerint megkövetelt energiahatékonysági paramétereit a gyártók kötelesek feltüntetni a készüléken.

Fontos, hogy az előírt hatásfokértékeket az égéshőből kell számítani (bruttó hatásfok), a korábban használatos alsó fűtőértékből számított értékek már nem használhatók.

A fenti szabályokkal az ezen az oldalon megtalálható gáztervezők és gázszerelők természetesen tisztában vannak, és további magyarázatot tudnak Önnek adni valamint segítik Önt a megfelelő gázkészülékek kiválasztásában.
Az Ön számára optimális berendezés kiválasztása érdekében keressen gáztervezőt vagy gázszerelőt a cégkeresőben itt.

Tovább a kategóriában: A kondenzációs kazán »

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben